уторак, 28. децембар 2010.

Aqwanam

AQWANAM

петак, 12. новембар 2010.

Džumla world!

Iako je prošlo nekoliko meseci, kako sam obećao da ću blog voditi na novoj adresi, korišćenjem WEB 2.0 tehnologija, taj rok je "probijen". Tome je doprinelo mnogo što šta. Neki će pomisliti da sam se zaljubio, pa nisam imao vremena, da sam neozbiljan, lažov... U suštini, ne znam ni sam, počeo samm aktivno da se zanimam sa ActionScript tehnologijom, što moram priznati da koliko mi se sviđa, toliko i ne. Ne znam zašto, ali sintaksa mi se u nekim delovima izuzetno dopada, dok u drugim ne. Savladao sam negde oko 15% programskg jezika, i za to mogu da napravim dosta korisnih stvari, iz čega možete zaključiti kakav je to jezik, ukoliko u potpunosti poznajete njegove mogućnosti. U Džumlu sam se zaljubio početkom Avgusta, i sada privodim kraju jedan lokalni projekat, naime, radi se o sajtu firme "AQWANAM", koja se bavi vodovodnim instalacijama, koji radim bez bilo kakvog honorara, jer su u pitanju meni bliske osobe. Rad sa Joomla-om, povlači niz drugih stvari. Tako npr. HTML, koji mi se činio ogavnim počinje da me ispunjjava, a šlag na sve dodaje CSS. Ubitačna kombinacija za kreiranje šablona, po svom ukusu. Jedini problem u svemu je taj što je teško naći dobrog hosting provajdera, a da se na strani neće naći reklame, oglasi... Nakon završetka projekta "AQWANAM", krećem u realizaciju svog blog sistema korišćenjem gore navedenih tehnologija.

понедељак, 02. август 2010.

Zabavljanje!

Dragi moji čitaoci, obaveštavam da ću u skorijoj budućnosti ugasiti blog na ovoj lokaciji, ali kompletan blog će biti prebačen na novu loakciju i biće realizovan na novom CMS sistemu, radi poboljšanja administracije. Takođe, pripremam potpuno novu sekciju u kojoj će se nalaziti mnoštvo tutorijala vezanih za određene segmente web dizajna. Takođe, nova adresa će (90%) biti http://www.ivandjordjevic.in.rs, ali, naravno unosom ovog URL-a, bićete preusmereni! Nadam se da ću ispuniti svoja očekivanja i da ću do kraja meseca realizovati svoj projekat, čija je izrada u toku! Do sledećeg posta, pozdravljam Vas.

субота, 17. јул 2010.

Hot n Cold

Šta raditi drugo po ovoj toploti, osim se rashlađivati na nekom od raspoloživih gradskih kupališta, gledati TV, visiti po netu ili čitati neku dobru knjigu, ili jednostavno raditi nešto što Nas ispunjava. Plivanje, svakako utiče dobro na organizam, verovatno bolje od bilo kog drugog sporta, ali se sada postavlja pitanje: "Gde plivati"? Gradski bazen, pored ne toliko neprimerene ulaznice, je tokom čitavog dana popunjen raznolikim kupačima. Pod raznolikim mislim ne babe, dede, one koji se kupaju kod kuće, oni koji se ne kupaju kod kuće... Pomisliće neko da nisam ljubitelj starih ljudi, kojima se na ovako visokim temperaturama može desiti ništa dobro, a da ne pominjem povrede koje mogu nastati "nepažnjom" ostalih kupača. No, isto takav problem mi stvara hlorisana voda koja kada se pomeša sa urinom i prljavštinom drugog porekla, ispušta neafirmisane mirise, ili, jednostavno, kada prodjete pored nekog, a on Vas srdačno pozdravi smradom koji isparava sa njegove kože, koji je ravan buci od 150 dB. Morava, je priča za sebe, takođe, ima svojih prednosti, a i mana. Ono što je stavlja u bolji položaj od bazena je svakako ulaz koji se ne plaća (gde li bi nam ga naplatili? :)), veliki prostor za plivanje, pored toga, voda takođe nije čista, ali složićete se da više prija kupanje sa žabama nego sa babama. :D Pomislićete da mislim da na brani nema baba, uf, ima ih i te kako ih ima, ali tekuća voda je drugo! Sigurno 2 sata dnevno odvojim za čitanje, a trudiću se da u narednom periodu bude i više od 2. Umesto "zevanja" po fejsbuku, trudim se da svoje animatorsko znanje nadogradim na CS4, uz naravno neizostavljive tehnike ActionScript-a 3.0. Ukoliko baš želim da se opustim, tu je moja treća neizostavljiva ljubav, pored Nevene i Larija, pa naravno, SUSE. Prethodnog dana sam dobio dugo priželjkivani serifikat o završenom Oracle kursu, a ono što me je donekle razočaralo, za zvaničnu Oracle-ovu potvrdu, moraću da polažem ispit na ETF-u ili na nekom od još dva mesta ovlašćenih za to. Do sledećeg posta. svako dobro :)

среда, 23. јун 2010.

Vuvuzele došle glave!

Ne postoje reči, kojima bi moglo da se opiše moje trenutno psihičko stanje. Zaista, ne mislim da ću ovu noć provesti u spavanju. Osećam se tako bedno, da jednostavno skok sa Ljubićskog mosta bi mogao jedini da razbije depresiju u kojoj se nalazim. Niti sam iole kompetenatn, ali ne mogu a da ne primetim, da, ukoliko je penal dosudjen protiv nemaca bio opravdan, onda se svakako ne bismo trebali upuštati u bilo kakvu raspravu o regularnosti igranja rukom na večerašnjoj utakmici! "Žao mi je što ste moji, a ne deca mojih neprijatelja, ko je Vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti"- da sam na čelu generalnog sekretara FIFA-e, moja poruka upućena upućena glavnim arbitrima na prethodna dva meča u kojima je nastupala reprezentacija Srbije, doslovno bi glasila kao ova poznata pređašnja. Ipak, treba poći od toga da je uspeh što smo se nalazili gde jesmo, no, glavu gore, bitno je da gori nismo od Hrvata, bar smo imali za koga da navijamo u prethodnih deset dana!

субота, 19. јун 2010.

Primena slojeva u Flash-u 8!

Moj drugar i ja smo pokušali da napravimo jedan interesantan, a istovremeno koristan tutorijal, pretpostavljam da smo uspeli! Napominjem da ima par grešaka u izgovoru, koje ću otkloniti, te ću ovu verziju videa zameniti sa novijom. Svaki komentar je dobrodošao!

понедељак, 14. јун 2010.

Godina za godinom...

Uh, treća se polako, ali sigurno izmakla,a ono što sada preostaje je to da se izgura prosek na 8.2, što će biti izuzetno teško, ali neću se predati! Ono što je svakako izazvalo Kermes prethodnih dana, bila je ocena 7 iz Engleskog, koju po Mom mišljenju nisam zaslužio, no, ništa ne bi predstavljalo problem, da ne moram da se "cimam" oko kredita, te sam rešio da to odradim ponovo. Spremio sam prezentaciju, o kojoj će našoj crvenkapi zastati dah, ali, o-tom po-tom, videćemo u Četvrtak. Bitno je da sam baze odradio kako treba, ali ostaje mi kurs da privedem kraju, no, Maja mi se opustila, ne javlja se :). Ono što je između ostalog zanimljivo jesu moji ciljevi za ovo leto,a pored ostalog tu su: PHP/MySQL, kako bih odradio izuzetan projekat za webFest. Ispitni rok ću privestii kraju početkom Jula, do tada ću potpuno obnoviti prijatelljstvo sa Shell-om, ko me zna, konta o čem' je reč, kako bih mogao da što bolje odradim praksu. Na praksu neću ići da kuham kavu i da blejim po pošti, već da vidim kako funkcioniraju neke stvari vezane za DNS, Hosting... u slučaju da bih odabrao praksu u Eunetu, a ako bih otišao na primer u Link Net, situacija bi se drastično izmenila. Moj Lary je svakog dana nestašniji, ali i lepši. Naučio je da sedne, ali jedino onda kada je gladan ili kada mu nije do igre. Dadoh hiljdarku za Flash CS4 i ne žalim niti malo, jer sam siguran da ću moći da pariram bilo kom Junior Web Designer-u, a Bogomi i developer-u. Moj laf je otišao u penziju, 25 godina radnog staža koji je zaveden, i 22 godine staža koji ne može da se plati? Priznaćete, nije malo, iako joj je teško što se desilo pre vremena, zaslužila je da se odmoori, a mi smo pokraj nje, kako bi penzionerske dane provela na najlepši mogući način. Do sledećeg posta, pozdravljam!

понедељак, 07. јун 2010.

Panini virtual sticker!

These are new promo codes. Hurry up and enjoy! :D
COCA-COLA
FELICIDAD
DESTAPA
CELEBRA
GOL
FELICIDADE
COMEMORE
27737426
68557128
53143310
72152404
28223571
20563354
25383605

понедељак, 31. мај 2010.

Lary xD


Zahvaljujem se onima koji su glasali. Glasanje se odvijalo po sistemu, pola glasova daje publika, a drugu polovinu glasova daje žiri. Žiri je glasao usmenim putem, dok je publika imala šansu da glasa preko internet sajta http://ivan.surveyconsole.com/. U prethodnih 48 časova, dobijeno je 10 glasova, od kojih je jedan bio nevažeći jer nije upućen preko navedene veze, već je saopšten elektronskom poštom. To nije bila jedina prepreka u poništavanju, već je problem bio što je glasač predložio slaganje sa imenom, koje ne zadovoljava propise glasanja. Predlog Zmago je dobio 4 glasa publike, odnosno 44% glasova i nijedan glas žirija. Ostali predlozi su dobili po 1 glas publike, odnosno 11,11%. Kako je Lary dobio 100% glasova žirija, odnosno u sveobuhvatnom skoru 61,11% (50% + 11,11%), proglašavam ga pobednikom!
Zahvaljujem se još jednom svima. :D

недеља, 16. мај 2010.

U toku...

Približava se leto, a ono što taj događaj čini posebijim je kraj semstra koji je na pomolu, kao i ispitni rok koji sledi. Nekolicina pominje da će ispitni rok biti održan čak i u Julu, što moram priznati uopšte nije loše sa jedne, dok jeste sa druge strane. Možda mekom to uskrati odmor, ili posao, mada, ko je planirao da daje ispitu u Junskom, Septembarskom i Oktobarskom roku, ovaj može i da preskoči kao da ne postoji. Ono što posebno zabrinjava je to, da do kraja studija moram da guram neverovatno visoke ocene, kako bi svoj prosek sa sadašnjih 8.05 pomerio na 8.50! Trudiću se kolko god budem mogao da taj cilj ispunim. Leto planiram da provedem u pripremama za ovogodišnji WebFest, na kome ću nastupiti individualno sa projektom pod nazivom: "www.omladinci.rs"(84%). Nisam u potpunosti siguran da ću implementirati baš ovaj projekat, pošto u zamisli imam i nešto drugo, ali svakakao, na takmičenje izlazim u svakom slučaju! "Kancelarija" u kojoj ću realizovati svoj projekat, biće definitivno Joomla 1.6, naravno uz korišćenje drugih neophodnih alata. Prethodnih dana sam konkurisao na oglas firme "Infomdeia" iz Banja Luke za Web Junior Designer-a. Svoj CV sam poslao, a posle 2 dana kontaktirali su me, zahtevajući neki messenger kontakt. Dotični Ivo Hvalica će mi se javiti u narednom periodu, očekujem sutra, pošto je bio Petak u kasnim popodnevnim satima. Ono što bi moj posao bio je kreiranje banera i ponešto još. Za par dana kreće takmičenje u šundu u Oslu, koje predstavlja dobru priliku da se nešto zaradi.Propratio sam 9 pesama i ono što sigurno tvrdim, je to da će Naš prdstavnik ući u finale, poznavajući dosadašnji tok događaja. Ne mislim da će kvota u najboljem slučaju biti preko 2, ali vredi singlirati. Pesma mlade Azerbejdžanke mami, kao i Ukrajinke. U pitanju su balade, ali prilično dobre koliko sam mogao da procenim(s pogleda kladioničara). Kroz par dana ću dati i konačne prognoze, dok preslušam celokupan asortiman.

четвртак, 22. април 2010.

Između Vesne i krvave bitke...

Gadan kolokvijum je prošao, a sada se pomno očekuju rezultati koji po velikom broju komentara neće biti niti malo slavni! 20 zadataka, od kojih većina mora da se pročita i po nekoliko puta, za sat vremena... zadržaću se na ovome. Koliko je svo ovo modelovanje potrebno za dobru bazu, vreme će pokazati. Naime, u onakvoj zbrci, kada sat koji stoji nad glavom neprekidno opominje, kada dopiru šumovi sa svih strana, teško je održati koncentraciju i "ne odvaliti" nešto dobro. Tako, na primer, za vrednost atributa 28.06.1389. naveo sam entitet događaj, instancu bitka, a atribut krvava bitka. Jednostavno, prvo mi je na um došao pokolj, ali nisam bio siguran da li je atribut, i "odvalih" ovo. Čovek kada bude čitao, mislim da će mu otpasti i ono kose na glavi što ima. Pre toga, engleski čas, prisutna TV grupa i jedan student iz neidentifikovane grupe, gosn Đorđević. Naravno, Vesna Nas raspustila, te smo rešili da se prošetamo do obližnjeg Spomen Parka, a nakon toga na trk i do O. Banje, ne bi li smo se pripremili za pokolj koji smo svi naslućivali, a koji se, kakve li ironije i ostvario. Par utisaka su dati u prilogu iznad. Još nešto, klikćite ljudi na reklamu sa desne strane, koja se nalazi ispod search box-a, da i ja zaradim neki dinar :)

уторак, 20. април 2010.

Where am I?

Neke čudne stvari meni prolaze kroz glavu
Ja se često pitam da li umem da li sam u pravu
Da li vidim, da li čujem, da li osećam i da li,
Da li verujem u ljude i da li ljude dobro znam

I ponekad kao da me čudi kakvi mogu biti ljudi
Ponekad je teško biti istina
Istina ponekad voli, istina ponekad boli
Ponekad je teško biti istina

Ko je levo, ko je desno, ko je gore, ko je dole
Ko me gleda, ko me prati, ko je srećan, a ko pati
Ko me voli, šta me boli, ko mi veli da me želi
Ko mi kaže da me laže, ko me laže neka kaže

Možda pisanije mi pomogne da se emocionalno ispraznim. Uvodni deo govori o drugom delu teme, ako Vam se familijarni stihovi ne dopadaju, možete se zaustaviti ovde!
Da li ste sigurni da želite da nastavite:)?
Naime, radi se o precenjivanju sopstvenih mogućnosti, čije posledice mogu dovesti do kolaboracije ili do nekih znatno ozbiljnijih posledica. Možda bi trebao da se malo primirim i da pustim stvari da idu svojim tokom, a ne da se hvatam u koštac sa nečim, sa čim ne mogu da izađem na kraj u vremenskom periodu koji sam zacrtao. Pored neobično velikog broja obaveza koje su prouzrokavane fakultetom, našao sam se u oracle academy na njihovim virtuelnim treninzima na SQL. Svake nedelje desetak kvizova, tri domaća zadatka, kao i sav propratni materijal koji se mora preći kako bi sekcije bile popunjene. Zaluđivanje sa actionscript-om, postepeni ulazak u CMS svet, bukvalno svakodnevni kolokvijumi, pa onda implementacija Bajesevoe formule u okviru C jezika... zaista sam mnogo iscrpeo sebe poslednjih 20 dana. jedno je sigurno, a to je da ću Džumlu i ekšn materijale odneti na tavan i pokušati da ne mislim o njima narednih 10 dana, radovi na novom izdanju bloga će u potpunosti biti obustavljeni, ali, nikako neću odstupIti od svojih zacrtanih ciljeva. Ponekad se i sam pitam, kako uspevam da sve to postignem?
Ono što me je posebno zaintrigiralo je nečija preterena neuposlenost, te su se nameračili da putem elektronske Nam pošte manijače mene, tj. pokušavaju da me manijače, da se tako duhovito izrazim. No, očigledno nisu bili svesni koliko je njihova žrtva dokona. Nije mi žao što sam pola prethodne noći proveo ne spavajući, iako nisam ništa korisno izvukao, ali, no, jutro je pametnije od večeri, te sam smarače uhvatio na delu ranom zorom :D. Sada, kada znam da mi je sutrašnji dan ispunjen ERD-om, entitetima, atributima i ostalim smaračima... mogu mirno da se spavam! :D

понедељак, 05. април 2010.

Čitaj kao što je napisano, PDF my URL and more

Da, greška je ipak bila u navođenju putanje, a osnovni problem je bio taj, što sam mislio da mi home button radi po istom principu na kome ostali linkovi ne rade! Tetreb, tetrebinjo, debil, moron, kako god, ali čitavih osam sati guglanja mi je oduzela nesmotrenost, na kraju se ispostavilo da je "kvar" bio u tome, ali ni na kraj pameti da izmenim script sa jednostavnijim, mislim, da bi svakom normalnijem čoveku to prvo stiglo na pamet, ali, ja sam se uhvatio za home pa home! Kako on radi, a ostali ne, pitanje je sad? No, ostaje mi da kreiram photogallery od probranih slika, (Ivankinih=vic meseca :D, izvini Podravka) to ću u toku sutrašnjeg dana i da odradim dugme za zaustavljanje i ponovno pokretanje numere koju sam izbacio na sajt. Time ću objediniti Homepage, a ono što me raduje, je to da sam nabavio lep Joomla tutorial od nekih stotinak strana, tako da u kombinaciji sa Flash-om i naravno neizostavljivim drugim Adobe alatima, ostvariti zamisao koja mi je neprekidno u glavi poslednjih 10 dana. No, danas mi dolete na um nešto isto tako dobro, ali, mislim da ideja koju sam osmislio ranije, može doneti veću korist, otkriću vam drugu, naime, radilo se o kreiranju domaćeg sajta sa popularnom House muzikom, ali, trenutno nemam keša za neki jači hosting, stoga sam se opredelio za ipak prvi, nemojte misliti da ću Vam do kraja posta otkriti o čemu se radi! Našao sam, zahvaljujući SK, dobrog domaćeg provajdera, koji nudi paket od 250 MB prostora, ne nešto napredniju administraciju, ali u kombinaciji sa RS domenom za 1200 dinara. Nešto mi tu škripi! Isto tako, kažu ako se opredelimo da registrujemo RS domen, dobijamo 6 meseci free korišćenje ovog hosting paketa! Dvosmisleno, hm! ali, taj paket za moj projekat, je odličan, pošto ja na njihovom servru neću zauzeti ni deseti deo ponuđenog, a pružiću mnogo toga...
PDF my URL
Naime, ponekad je potrebno da neku stranu sačuvamo, kako bismo mogli kasnije da je pregledamo u offline rjavascript:void(0)ežimu. Jedan od načina je da sačuvate stranicu, ali poenta nije u tome, PDFmyURL nudi da od stranice kreira .pdf dokument, čineći je tako, složićete se praktičnijom, što za štampu, što za mnogo što-šta. Ono što je dobro, svi linkovi ostaju u f-ji.Sve što treba učiniti je posećivanje: www.pdfmyurl.com. Napomena! Bajes je svemoguć, pomogao mi je da od tri utakmice dobijem dve, ali sa novim sajtom koji sam dobio od kolege Mrdaka i malo verovatnoće, očekujem da će kladionice po gradu biti zatvorene u skorije vreme :D. Ponekad se pitam, odakle meni vremena za sve ovo? :D

четвртак, 01. април 2010.

Action

Nakon dve godine odugovlačenja, konačno sam implementirao sajt koji liči na nešto. 20 dana rada na ovom projektu, složićete se sa mnom, nije niti malo malo, ali, ako uzmemo u obzir da je idejni projekat oduzeo više od 10 dana i da sam nakon tih 10 svaki treći dan "čeprkao", onda je taj vremenski period idealan, ali, ne lezi vraže, problemi su nastali istog trena. Da li što je free hosting service, il` je nešto levlje, ali dva linka ne funkcionišu kako valja, od mogućih 4. Pretpostavljamda putanje nisu dobro odrađene, ali, nije mi jasno kako link na home button funkcionira :). Nastojaću da danas rešim problem, naravno, ukloniću prezentaciju u toku dana, kako bi dodao još par elemenata, i kako bi optimizovao veličinu sa različitim rezolucijama ekrana. Taj link koji se u pozadini vidi prilikom učitavanja strane, to je link hosting kuće, je l`, ako već hoćeš nešto za dž, moraju i ostali da vide gde si to postavio. Sajt će imati niz izmena i dopuna, kako budem savladavao interaktivnije metode animacija u Flash-u, kao što su ActionScript 2.0 , 3.0, a na leto se upuštam u Joomla-u, ali nakon JavaScript-a. Nije sporno, može i te kakva animacija da se odradi bez znanja skriptova, ali, život je u mnogome olakšan, kvalitet je nemerljiv ukoliko ih znamo!

понедељак, 22. фебруар 2010.

Sheki is on the road again

Temperatura u varijaciji od 20 stepeni izmedju noći i dana, blato svuda naokolo, izlivanje kanala, zamućena pitka voda, novi semestar sa dobrodošlicom našeg Nam Žmicića i njegovom asistenticom Vendy, činjenica da sam godinu dana stariji, da se studije polako ali sigurno bliže kraju(posao???), umišljeni ljudi, umišljeni ljudi... je sve ono, pored ostalog što me izluđuje ovih dana. Kažem, pored ostalog, jer ima i drugih, za koje mislim da su glavni uzrok mog lošeg raspoloženja, pak, ne mislim da sam loše raspoložen, ali da sam neraspoložen, to je fakat (znam što sam ovo napisao). Dana unazad, kada se probudim i pomislim na jednu stvar, ne na onu stvar na koju mislite, prosto mi se ne diže, iz kreveta. Čitave noći nisam mogao oka da sklopim, razmišljao sam, šta bi pomoglo, da li da skuvam čaj od divlje trešnje? Možda, ali kad sam pomislio na divljakušu, još gore mi je bilo, totalno depresivan. I tako, 5.40 minuta, u potaji se čuje budilnik, Olga ustaje, sprema se, a u 6.05 izlazi iz kuće. 7.00h, Brut ustaje, lomi po običaju, 7.30 izlazi iz kuće. Mislim, da sam nakon toga i nekako zaspao, 9.00, budilnik, odlažem za 05 minuta, ustajem i razmišljam o onome o čemu sam sanjao, tih 20 tak minuta, je l`, pošto "stručnjaci" kažu da san ne traje više od 20 minuta, i još više se ubedačim. Krećem na faks, pola sata pre početka nastave, ali, naravno, pošto su usplahireni penzioneri na svakoj stanici pokušavali po nekoliko puta da zakorače na stepenik, autobus je kasnio, pa tako i ja. Ono što me je dokusurilo, je tumbaranje po opštini i radnjama mobilnih telefona. Pritom, video sam nešto što mi i nije prijalo, niti malo, pa sam nakon toga svoje odnose poslao na duboku analizu, da ne kažem kompleksnu. Sada, odlažem telefone i prekidam svaki vid komunikacije sa "spolja", pokušaću da za par sati razbistrim misli, uz Dr Nela Karajlića.

четвртак, 11. фебруар 2010.

Again, battery bug

Već je proteklo nekoliko meseci kako sam deaktivirao nalog na popularnoj mreži poznatijoj kao Facebook. Shvativši, da slabo šta o mojoj ličnosti govori neupražavanje istog, kao što sam mislio, rešio sam da isti opet aktiviram. No, ipak, korišćenje FB-a ovog puta biće u znatno drugačijem izadanju nego što je to bio slučaj ranije. Jednostavno, postojalo je nekoliko razloga zbog kojih sam deaktivirao nalog, ali, da ne tupim sad o tome, rešio sam da se vratim i to je gotova stvar. Ali, međutim, to i nije jedino što me drma ovih dana! Naime, MSDNAA je izdao saopštenje da se pojavio bug na prenosnim računarima na kojima je instaliran njihov, dugo najavljivani Win7. Naime, reč je o tome, da se korišćenjem navedenog OS-a vek baterije znatno skratio, ali, po nekim žalbama, baterija je i "crkavala". Deluje bez veze, na bug.hr ljudi su se žalili da su menjali baterije potpuno novim, ali, u principu ista stvar! Neki se pak žale da baterija ne može da se puni, da preostalo vreme varira -+45 minuta, čak i više. Reinstaliranje OS-a nije pomoglo kod pojedinaca, a u stanje posle flešovanja bios-a, nisam upućen. Mislim da sam se (Hvala Bogu) ogradio od toga, kupivši acer-ov laptop,ali o-tom-po-tom, videćemo već. Ovaj bug deluje totalno uvrnuto,ali pomno ću pratiti dešavanja po forumima. Za sada, na zvaničnom sajtu proizvođača, o tome nema ništa.

недеља, 24. јануар 2010.

Tri trojčice, tri dvojčice, pozovi me ba!

Ne mogu, a prosto da ne podelim ono što mislim sa svojim vernim čitaocima :). Naime, samo dan nakon što je Naš "spasitelj" Telenor dobio licencu, stiže odgovor monopolista. Kao i uvek, uvijeno u najmasniji papir, serviraju Nam svoju ponudu o mogućnosti zasnivanja postpaid ugovora, s tim što bi Vam broj za mobilne komunikacije bio identičan fiksnom telefonskom broju. Pozivi ka fiksnom broju se ne tarifiraju, osim uspostave veze, jel, što je vrlo primamljivo, čak, štaviše, ostvarićete popust od 50% na pretpaltu u narednih godinu dana. To zvuči idealno, ali ipak, valja se spustiti na zemlju u kojoj živimo. Ako recimo potpišemo ugovor na godinu dana i dobijemo isti broj kao i kućni, mi taj ugovor ne možemo da prekinemo nasilno, možda i možemo, ali to je sad nebitno, ali, mi za tih godinu dana sigurno nećemo menjati fiksni broj, ako smo broj mobilnog uzeli sa namerom da Nam bude kao fiksni, odakle izvodimo zaključak da Nas sputavaju svojim podlim ponudama da pređemo kod drugog fiksnog operatera. Neko će možda pomisliti da sam ja protivnik Telekoma, tačno je, jesam, ali ne mogu da poričem da mi se ovaj marketinški potez neverovatno dopada!

петак, 22. јануар 2010.

Dobroveče

Jedna od asocijacija na gore pomenuti naslov, svakako je Naša neprevaziđena gospođa Canić, no, ipak, od ovog dana, prva asocijacija svakako će mi biti Danijela Pantić. Jedna od najlepših lica RTS-a, naravno posle Mire Adanje Polak( :D ), mi se lično obratila putem popularnog " E Mila". Naime, suština je u sledećem. Dok sam upražnjavao Facebook, a ne beše tako davno, doletelo mi je na um da kreiram grupu njenih obožavaoca, u grupu se učlani malo ljudi, mnogo manje nego što sam očekivao... no, da ne tupim sad o tome, rekoh već da mi se obratila elektronskom poštom i ljubazno me zamolila, pored ostalog, da objavim dve slike koje mi je poslala po sopstvenom izboru, intervju iz novina, i naslovnu stranu njene knjige koja treba da se pusti u štampu, ili je već urađena... ne znam ni sam. U poruci govori o tome da joj se neverovatno sviđa jer se neko setio da joj kreira stranicu, pošto smatra da bi joj to oduzelo ionako malo slobodnog vrmena koje ima. Na prvi pogled, beše mi sumnjivo, ali, propratni materijal koji mi je poslala me je konstantno ubeđivao u sprotno,ali, opet ni to ne beše dovoljno, te sam rešio da joj odgovorim, tako što sam zahtevao proveru identiteta, malo podsećam na Dedića u ovom trenutku, ali to je bio jedini način da se uverim da se neko ne šegači sa mnom. Naime, Danijelu sam video prvi put dok sam bio srednjoj, kada je naša škola učestvovala na jednom kvizu na RTS-u, pa sam je zamolio da mi kaže nešto više o tome, da ne ulazim u detalje, i sada, čekam odgovor. Eh sad, jedini problem je taj što ja u toj grupi nisam više admin, jer sam deaktivirao nalog, ali, to ne bi bio problem, već je problem što sam se ispisao iz svih grupa. Mislio sam da ovo nikada neću izgovoriti, ali da, kajem se što sam se udaljio sa fejsbuka :(. U svakom slučaju, ove divne slike koje posedujem, izbacicu već nekako.

четвртак, 21. јануар 2010.

1 050 000

Ovih dana se često mogla čuti ta famozna cifra po kojoj je Telenor otkupio licencu za drugog fiksnog operatera u zemlji. Da li to znači da monopolističkom ponašanju telekoma dolazi kraj, veoma diskutabilno? Naime, ukoliko RATEL dodeli licencu, do kraja godine možemo očekivati mogućnost izbora fiksnog provajdera, korišćenje IPTV-a, surfovanje po povoljnijim cenama i to onako, đuture. Osnovni problem je što Telekom veoma dobro koristi svoju poziciju, da ne kažem da se bahato ponaša, pa tako ADSl paket 1024/128 Kb/s plaćamo približno 1430 dinara, dok se u susednoj bratskoj Nam Hrvatskoj to može koristiti za skoro upola manje novaca. No, "steži raju dok se ne buni", reče to Naš vođa nekada i čo`ek nije ni slutio da njegova izjava može postati slogan jedne domaće kompanije 150 godina nakon. Ne znam da li pominjati da četvrta pošta u Čačku (32104) ne podržava IPTV, a većina Nas se seća kada je Keri Bredšo zakazivala gledanje svoje omiljene serije preko svog set-top box-a, mnogo godina unazad. O stručnosti zaposlenih na tehničkoj podršci, možemo da otvorimo čitav forum, a o stručnosti gospođa u Telekom centru, možemo da otvorimo dva foruma :D, jedini odgovor na 90% pitanja im je "Može da se desi, a i ne mora, sve zavisi". Kako mu ga bilo, telekomu se dolaskom novog operatera bliži svetla budućnost, svetlija n`o ikad, dlanovi se polako trljaju jer će prihodi znatno porasti izdavanjem svoje infratrukture koja je na nivou one u Somaliji. Da li će telenor doći u poziciju ( dok ne izgradi svoju infratrukturu) da drži visoku cenu, približno sličnu Telekomovoj kako bi pokrio rashode, ostaje Nam da vidimo, ali iskustva iz mobilne telefonije Nam ne idu u prilog. Ali, značajna novina koju je Telekom uveo, nakon traljavog mail servisa je i muzički servis, www.muzikom.rs, koji Vam na raspolaganje daje bazu od neverovatnih 350 000 pesama, koje možete da slušate samo na računaru na kojem ih preuzmete neverovatnih mesec dana, pod uslovom da ste korisnik ADSL-a Telekom Srbija, zaista povoljno.

Welcome

"Ivane Đorđeviću, danas ćeš kreirati vlastiti blog sa sopstvenim imenom u nazivu domena",da, Bog mi je došao u san prethodne noći i izgovorio prethodno opisanu rečenicu, how yes no. Pre svega, da Vam poželim dobrodošlicu i da Vam prvenstveno obećam da ću se truditi da svojim neobičnim stilom pisanja i raznolikim intersantnim temama privučem pažnju što većeg broja čitalaca. Pitate se odakle mi ideja za vođenje svog bloga? Nekada su dnevnici bili aktuelni, ali svetska globalizacija čini čuda. Tako umesto dnevnika pišemo blog, umesto pisama šaljemo mejl, sms, umesto ispijanja kafe, piva u pabovima, pijemo ih na fejsbuku... Jednom prilikom, prošlog leta, komšinica Y prepričava Olgi svoje dogodovštine sa posla, a Olga pomno sluša ne obraćajući pažnju na kipenje mleka i tog trenutka, pomislih "Ako trula komšinica ima nekog ko je sluša sa neočekivanom pažnjom, zašto ne bih imao ja?" :) Teme? Teško pitanje, ali, jedno je sigurno, a to da ne postoji određena oblast o kojoj ću voditi debatu niti određena skupina, da skupina ljudi (:D) kojoj će blog biti namenjen. Do sledećeg posta, vozdra.